Η Διατροφική Αξία Της Καρύδας…
Τον τελευταίο 1,5 μήνα παρακολουθώντας το ριάλιτι “survivor” βλέπουμε καθημερινά τους παίκτες να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καρύδας!
Επίσης παρατηρούμε πως αν και έχουν χάσει αρκετό βάρος δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε μετά από 1,5 μήνα υποσιτισμού!
Θα μπορούσαν να φταίνε ίσως οι καρύδες;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ!
Οι καρύδες αποτελούν καθημερινό διατροφικό στοιχείο των ανθρώπων που ζουν στις τροπικές χώρες.
Στα σανσκριτικά(η κλασική γλώσσα της Ινδίας), ο κοκοφοίνικας είναι γνωστός ως “kalpa vriksha”, που σημαίνει “δέντρο που δίνει όλα όσα είναι απαραίτητα για τη ζωή”, γιατί σχεδόν όλα τα μέρη του δέντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Είναι μία τροφή πλούσια σε θερμίδες, βιταμίνες, και ανόργανα συστατικά. Μια καρύδα μεσαίου μεγέθους περιέχει 400 g βρώσιμης σάρκας και περίπου 30-150 ml νερού. Αυτή η ποσότητα μπορεί να παρέχει πολλά από τα καθημερινά-απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά, και την ενέργεια ενός ατόμου με μια μέση σωματική διάπλαση. Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα το διατροφικό προφίλ της καρύδας και ποια τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προσφέρει:.
Τα 100γρ καρύδας λοιπόν αποδίδουν 354kcal(θερμίδες)! Όχι και λίγες… Ένα μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες.
Το νερό της καρύδας είναι πολύ δροσιστικό, και περιέχει σάκχαρα και μεταλλικά στοιχεία(κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, και φώσφορο), αποτελώντας ιδανική πηγή ηλεκτρολυτών για αθλητές! Έτσι βοηθά στη καταπολέμηση της δίψας έχοντας την ιδιότητα να ενυδατώνει το σώμα σε βαθύ κυτταρικό επίπεδο.
Επίσης το νερό της καρύδας περιέχει κυτοκίνες που από μελέτες φαίνετε πως έχουν σημαντικές αντι-γηραντικές, αντι-καρκινικές, και αντι-θρομβωτικές ιδιότητες.
Η σάρκα της καρύδας είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως χαλκός, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη. Αυτές οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι απαραίτητες καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, ούτε να τις αποθηκεύσει, οπότε χρειάζεται να τις παίρνει από εξωτερικές πηγές καθημερινά.
Η υψηλή περιεκτικότητα της καρύδας σε φυτικές ίνες την καθιστά ως ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε επιβραδύνει την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα!
Τέλος όσον αφορά τα λιπαρά της καρύδας αν και είναι κορεσμένα δεν έχουν αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη, αντίθετα βελτιώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και της αθηροσκλήρωσης.
Τέλος ένα σημαντικό λιπαρό οξύ που βρίσκετε στην καρύδα είναι το λαυρικό οξύ, διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το λαυρικό ξύ μετατρέπεται στο σώμα μονολαυρίνη, μια χημική ένωση που ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα , και ενισχύει το αμυντικό σύστημα!
Συγκεντρωτικά στον παρακάτω πίνακα φαίνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται ανα 100γρ καρύδας:
Δαλάτση Βασιλική
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αλεξανδρούπολη