Όλοι γνωρίζουμε το βασικό κανόνα της δίαιτας: Για να κινηθεί προς τα κάτω ο δείκτης της ζυγαριάς πρέπει να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. Εκτός όμως από αυτόν τον “χρυσό κανόνα”, υπάρχουν άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την προσπάθειά μας. Πρόσφατα δεδομένα ίσως ταράξουν το τοπίο στις συστάσεις της δίαιτας, αφού δείχνουν ότι η ώρα που καταναλώνουμε τα γεύματά μας μπορεί να επηρεάσει το δείκτη της ζυγαριάς μας.
Γεύμα πριν τις 3 μ.μ.;
Σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity , βρέθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν το μεσημεριανό γεύμα πριν τις 3μμ είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά στην απώλεια βάρους στις 20 εβδομάδες της δίαιτας, σε σχέση με αυτούς που χαρακτηρίστηκαν ως «late eaters». Αντίστοιχα, σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό Obesity , φάνηκε ότι η απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη όταν η δίαιτα περιείχε ένα καλό πρωινό και ένα ελαφρύ βραδινό (700 θερμίδες στο πρωινό, 500 θερμίδες στο μεσημεριανό και 200 θερμίδες στο βραδινό), συγκριτικά με τη δεύτερη ισοθερμιδική δίαιτα (1400 θερμίδες) που περιελάμβανε τις μισές θερμίδες στο βραδινό (200 θερμίδες στο πρωινό, 500 θερμίδες στο μεσημεριανό και 700 θερμίδες στο βραδινό).
Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αυτό που πιθανολογείται είναι ότι ένα ακατάστατο ωράριο γευμάτων μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό έκκρισης διαφόρων ορμονών που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, όπως της ινσουλίνης, της γλυκαγόνης, της αδιπονεκτίνης, της λεπτίνης κ.α.
Βραδινό πριν τις 7μμ;
Όχι, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα που να δέιχνουν ότι το τελευταίο γεύμα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Εξάλλου, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ωράρια, τους δικούς του βιορυθμούς, και τέτοιες θεωρίες δεν μπορούν να έχουν γενική εφαρμογή. Σίγουρα, όμως, ένα βαρύ γεύμα το βράδυ δεν θα σας βοηθήσει ούτε στη δίαιτα, ούτε και στο να κοιμηθείτε ελαφριά!
Και αν δεν έχω σταθερά ωράρια;
Για εσάς που ο τρόπος ζωής σας δεν σας επιτρέπει τον απόλυτο προγραμματισμό, το παιχνίδι της δίαιτας δεν είναι χαμένο. Αν και τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι διατηρώντας σταθερές ώρες γευμάτων και κατανάλωνοντας πιο νωρίς μέσα στην ημέρα το μεγαλύτερο όγκο των θερμίδων μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη ζυγαριά, αυτό δεν σημαίνει ότι καταρρίπτεται ο βασικός κανόνας της δίαιτας, αυτός του ενεργειακού ισοζυγίου. Με απλά λόγια, αν εξασφαλίζετε ότι θα τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύει το σώμα σας, τότε σίγουρα θα δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να κινείτε καθοδικά.
Πηγή: http://www.nutrimed.gr/