Διαβάζοντας Τις Διατροφικές Ετικέτες…
Σήμερα η αγορά μας παρέχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων τα οποία παρέχουν πληθώρα διατροφικών πληροφοριών μέσω των ετικετών.
Τι πληροφορίες όμως παρέχουν οι ετικέτες τροφίμων και πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών από τον καταναλωτή?
Oι ετικέτες στα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να ενημερωθείτε πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν και να αποφασίσετε αν θα το συμπεριλάβετε ή όχι στη διατροφή σας αναλόγως των ατομικών σας αναγκών.
Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί φαίνεται πως το 44% των Ελλήνων καταναλωτών δεν διαβάζει καθόλου τις διατροφικές ετικέτες, ενώ 8 στους 10 δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν.
Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνουν αυτά που αναγράφονται σε μια ετικέτα τροφίμων.
Τα πλέον σημαντικά διατροφικά στοιχεία τα οποία αναγράφονται είναι: η ενέργεια, τα ολικά λιπαρά του τροφίμου, τα κορεσμένα λιπαρά(«κακά» λιπαρά), οι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και το νάτριο. Συνήθως αυτά αναγράφονται ανά 100γρ ή ml του τροφίμου, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε πως όταν καταναλώνουμε παραπάνω από 100γρ τροφίμου η πρόσληψη όλων αυτών των στοιχείων είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναγράφεται.
- Η ενεργειακή αξία αφορά τις θερμίδες(kcal) που περιλαμβάνει το τρόφιμο επίσης εκφράζεται και ως kj(kilojoule)
- Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που πρέπει να καταναλώνονται σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες και να αποφεύγονται από τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και από τα άτομα που έχουν υπερλιπιδαιμία
- Επίσης προσέξτε την ποσότητα νατρίου η ημερήσια πρόσληψη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3500 mg/ ημέρα. Και θα πρέπει να μειώνεται στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση
- Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες για τον οργανισμό καθώς βοηθούν στη καλή λειτουργιά του πεπτικού μας συστήματος και συμβάλουν στο κορεσμό.
- Όσον αφορά τα σάκχαρα καλό είναι να αποφεύγονται ιδιαίτερα από τα άτομα που παρουσιάζουν μια αντίσταση στην ινσουλίνη και από τους διαβητικούς
- Τέλος όσον αφορά τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά (συχνά ως μέταλλα στις συσκευασίες), θα πρέπει να αναγράφονται εάν παρέχουν περισσότερο από το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης(ΣΗΠ) στα στερεά τρόφιμα και το 7,5% της ΣΗΠ στα ποτά ή όταν υπάρχει σχετικός διατροφικός ισχυρισμός. Η αναγραφόμενη ποσότητα και αυτών είναι ομοίως ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml του προϊόντος.
Δαλάτση Βασιλική
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Αλεξανδρούπολη