Οι μέρες των εορτών πλησιάζουν και το δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές έχει ήδη αρχίσει στριφογυρίζει στο μυαλό μας. Δύο γλυκίσματα εξίσου δημοφιλή την περίοδο των Χριστουγέννων που και για λόγους παράδοσης θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν θα τα γευτούμε. Ακόμα και όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα παρακολούθησης και ρύθμισης του βάρους τους, προβλέπεται να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους και τα γλυκά αυτά. Ωστόσο θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουμε τη θρεπτική σύσταση αυτών των δύο τροφίμων ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε σε τί ποσότητα και συχνότητα μπορούμε να τα καταναλώνουμε αυτή την περίοδο, χωρίς αυτό να μας στοιχίσει σε περιττά κιλά.

Από πλευράς θερμίδων, και τα δύο αυτά γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η θερμιδική τους σύσταση εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή, μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Ωστόσο, όσο αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μελομακάρονο δηλαδή περιέχει λιπαρά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, με καρδιοπροστατευτική δράση όπως έχουν δείξει και πολυάριθμες μελέτες. Αντίθετα, το ζωικό βούτυρο που περιέχεται στους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και σάκχαρα ορίζει, κατά προσέγγιση βέβαια, και τη νόστιμη γεύση τους. Έτσι και οι δύο ‘αντίπαλοι’ προσφέρουν την ίδια περίπου ικανοποίηση, καθώς έχουν περίπου την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά με διατροφική ανωτερότητα του μελομακάρονου εξ ’αιτίας των καλών λιπαρών του ελαιολάδου. Επίσης, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσφέρει βιταμινες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας διεργασιών (βιταμίνες του συμπλέγματος Β: απαραίτητα συνένζυμα στον ενδιάμεσο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών).

Διάφορες παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α, ενώ αυτή του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο), και μπορούν να δώσουν extra νοστιμιά στα γλυκίσματα αυτά. Ομοίως πειράζοντας μια συνταγή όσον αφορά την ποσότητα και ποιότητα των λιπαρών υλών και των σακχάρων που προσθέτουμε διαφοροποιούμε και τη τελική θερμιδική σύσταση του γλυκού μας.

Ωστόσο να μην ξεχνάμε και τις ιδιαιτερότητες και διαφορετικές προτιμήσεις κάθε ατόμου. Σε κάποιον μπορεί να αρέσουν και να ικανοποιείται γευστικά πολύ περισσότερο τρώγοντας ένα κουραμπιέ από ότι ένα μελομακάρονο. Σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται να αλλάξει τη συνήθειά του, διότι εφόσον αυτά καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα δεν δίνουν κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, αρκεί να θυμάστε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας παρά της θερμιδικής και συνεπώς, και τα δύο αυτά γλυκίσματα μπορούν να ενταχθούν σε μικρή κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφήςχωρίς κίνδυνο για αύξηση βάρους. “Χορτάστε” λοιπόν τις φετινές γιορτές και εκμεταλευτείτε τις ημέρες των διακοπών για να ζήσετε κάτι ξαχωριστό/ διαφορετικό, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό. Ζήστε τη μοναδικότητα κάθε στιγμής σας, προσωπικής και οικογενειακής! Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο δε θα εκλείψει ούτε φέτος ούτε και τα επόμενα χρόνια!

πηγή: www.nutrimed.gr

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2016 - Power by xologo

Για ραντεβού καλέστε μας στο 25510 88648