Κατά τη χαλαρή περίοδο των γιορτών είναι αλήθεια πως «χαλαρώνουν» παράλληλα και οι διατροφικές μας επιλογές, ενώ περιτριγυριζόμαστε από ένα πλήθος γευστικών εδεσμάτων που μας παρασύρουν στο να φάμε περισσότερο. Αλήθεια, υπάρχει τρόπος να περιορίσετε την όρεξή σας;

Στροφή στην πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα συστατικό που, σύμφωνα και με ερευνητικά δεδομένα, έχει την ιδιότητα να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, περιορίζοντας έτσι και το αίσθημα της πείνας. Φροντίστε λοιπόν τα γεύματα που πραγματοποιείτε να περιέχουν κάποια ποσότητα πρωτεΐνης. Μία σαλάτα «ενισχυμένη» με τόνο, κοτόπουλο ή ένα κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χορταστικό ελαφρύ γεύμα, ενώ ένα φρούτο σε συνδυασμό με κάποιο cracker ολικής αλέσεως που θα επαλείψετε με cottage ή κάποιο τυρί spread χαμηλό σε λιπαρά, ακόμη και ένα γιαούρτι με μία μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς είναι επιλογές σνακ που θα κρατήσουν μακριά τις λιγούρες!

Αυγό στο πρωινό σας; Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως όταν κανείς επιλέγει να εντάξει το αυγό στο πρωινό του γεύμα έχει την τάση να προσλαμβάνει και λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Το αυγό φαίνεται πως, όταν καταναλώνεται στο πρωινό, έχει την ιδιότητα να περιορίζει το αίσθημα της πείνας και να μειώνει την επιθυμία σας για φαγητό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση σημαντικά λιγότερων θερμίδων στα επόμενα γεύματα. Ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα σε συνδυασμό με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, ένα βραστό αυγό, μία φέτα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά και κάποιο φρούτο θα μπορούσε να αποτελέσει μία «έξυπνη» επιλογή που θα περιορίσει την όρεξή σας.

«Εν τω πολλώ το ευ» Η υπέρμετρη πείνα και η επιθυμία για τσιμπολόγημα που αισθάνεστε, πολύ συχνά οφείλεται στο γεγονός ότι μένετε νηστικοί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας. Μην ξεχνάτε πως ο οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο και ακριβές σύστημα, που χρειάζεται συνεχώς «ανεφοδιασμό» σε ενέργεια. Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν να δώσουν τη λύση και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, να συμβάλλουν σημαντικά στο να ελέγξετε το αίσθημα της πείνας. 

Φαγητό σε «slow motion»: Από τη στιγμή που ξεκινάμε το γεύμα μας μέχρι αυτή που θα αντιληφθούμε ότι έχουμε χορτάσει μεσολαβούν περίπου 20 λεπτά. Αν λοιπόν αυξήσετε το χρόνο που τρώτε, τότε το σήμα του κορεσμού θα φτάσει έγκαιρα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να νιώσετε «πλήρεις», χωρίς όμως να έχετε παραφάει. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του γιορτινού τραπεζιού φροντίστε να τρώτε αργά, μασώντας καλά το φαγητό σας και ακουμπώντας τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι ανάμεσα από τις μπουκιές σας. Δείτε επίσης την ώρα του γεύματος σαν μία καλή ευκαιρία να συνομιλήσετε και να συναναστραφείτε με τους δικούς σας ανθρώπους. Έτσι θα επιμηκύνετε κατά πολύ τη διάρκεια του γεύματός σας! Ποιος σας είπε άλλωστε ότι εξακολουθεί να έχει εφαρμογή η παλιά γνώριμη συμβουλή «όταν τρώμε δε μιλάμε»;

πηγή: www.nutrimed.gr

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2016 - Power by xologo

Για ραντεβού καλέστε μας στο 25510 88648