1.ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Γενικά. Η αλκαλική δίαιτα είναι δημιούργημα της σεφ Natasha Corrett και της διατροφολόγου Vicki Edgson και στηρίζεται στη θεωρία της εξισορρόπησης του pH μας. Οι δύο δημιουργοί αναφέρουν πως καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκαλικών τροφίμων και μειώνοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, αλκοόλ και σακχάρων, αποκτούμε μυϊκή μάζα μειώνοντας, παράλληλα, το λίπος. Φανατικούς υποστηρικτές έχει βρει η διατροφή αυτή στο Hollywood, ανάμεσα στους οποίους είναι η Jennifer Aniston, η Victoria Beckham και η Kirsten Dunst.
Περιγραφή. Η αλκαλική βασίζεται στην πεποίθηση πως ορισμένα τρόφιμα μετά την πέψη τους μπορούν να επηρεάσουν την οξύτητα και το pH των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένων των ούρων ή του αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, η δίαιτα αυτή υποστηρίζει ότι αποφεύγοντας τρόφιμα από τις ομάδες κρέατος/πουλερικών, γαλακτοκομικών και δημητριακών, αλλάζει το pH των ούρων (αυξάνεται) δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα αλκαλικό περιβάλλον που βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και της νεφρολιθίασης. Οι υποστηρικτές της θεωρίας ισχυρίζονται πως η αλκαλική δίαιτα προλαμβάνει την οστεοπόρωση, τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς επίσης προωθεί την υγεία και την ευεξία.
Σχόλιο. Παρόλα τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή μιας τέτοιας διατροφής, καθώς, μέσα σε όλα, προωθεί την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο στην υπόθεσή της. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από μελέτες που να φανερώνει πως τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να προκαλέσουν οξέωση στο σώμα μας, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ίδιο το σώμα μας μόνο του ρυθμίζει την οξύτητα του. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας έχει ένα ευρύ φάσμα τιμών pH και τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να διατηρεί την ομοιόστασή του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτε δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται στο πλαίσιο του μέτρου.
MΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Γενικά. Η μακροβιοτική δίαιτα είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση διατροφής, εστιασμένη στην κατανάλωση τροφών ανάλογα με την κατάσταση υγείας κάποιου, το κλίμα, την εποχικότητα των καρπών και τροφίμων, την ηλικία, το γένος, την γεωφραφία. Η έννοια μακροβιοτικός περιγράφηκε από αρκετούς γιατρούς (C. Hufeland) και φιλοσόφους ήδη από τον 18ο αιώνα, αλλά διαδόθηκε από τον Ιάπωνα φιλόσοφο G. Ohsawa. Διάσημη οπαδός της μακροβιοτικής δίαιτας είναι η Madonna.
Περιγραφή. Οι κύριες αρχές της δίαιτας αυτής είναι η μείωση κρέατος και πουλερικών, ζωικών λιπαρών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, η αποφυγή τροφίμων που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και επεξεργασμένα σάκχαρα, η κατανάλωση τοπικών προιόντων εποχής και η κατανάλωση γευμάτων με μέτρο. Στα πλαίσια του δυνατού, τα τρόφιμα συνίσταται να είναι βιολογικής καλιέργειας και ελάχιστα επεξεργασμένα. Άλλες μορφές της δίαιτας ενσωματώνουν τις φιλοσοφικές αρχές της αρχαίας Κινεζικής ιατρικής, στις οποίες γίνεται προσπάθεια εξισορρόπησης του γιν και του γιανγκ στις τροφές και στον τρόπο μαγειρικής τους. Οι υποστηρικτές της μακροβιοτικής δίαιτας ισχυρίζονται πως αποτελεί μια θεραπευτική, διατροφική προσέγγιση του καρκίνου, των καρδιαγγειακών ασθενειών και του διαβήτη.
Σχόλιο. Η μακροβιοτική διατροφή είναι μια χαμηλή σε λίπος, υψηλή σε φυτικές ίνες, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως, φυτοφαγική διατροφή που συνδέεται με ένα σύστημα τρόπου ζωής και μια πνευματική φιλοσοφία. Η σύσταση δεν είναι σταθερή και μπορεί να μεταβληθεί. Έρευνες έδειξαν πως η δίαιτα αυτή μπορεί να έχει θετική ισχύ στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν και η συσχέτισή της τόσο με θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όσο και με απώλεια βάρους, δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο φαινεται να αποτελεί μία διατροφική πρόταση με θετικες επιδράσεις την υγεία μας.
ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΔΙΑΙΤΑ (PALEO DIET)
Γενικά. Εμπνευστής της δίαιτας αυτής είναι ο γαστρεντερολόγος Walter L.Voegtlin. και είναι σχεδιασμένη πάνω στην διατροφή που υποθέτουμε πως έκαναν οι πρωτόγονοι κυνηγοί και συλλέκτες πριν ανακαλύψουν την γεωργία το 10.000 π.Χ.. Η θεωρία στηρίζεται στην υπόθεση ότι η τροφή του ανθρώπου των σπηλαίων, ήταν μια υγιεινή διατροφή που εκτός από χαμηλό βάρος, προσέδιδε και καλύτερη υγεία, βοηθώντας τα άτομα που την εφαρμόζουν να απαλλαγούν από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακολουθείται από διάφορους διάσημους star, μερικοί από τους οποίους είναι o ηθοποιός Matthew McConaughey, ο διάσημος παίκτης του NBA, Kobe Bryant και η ηθοποιός Uma Thurman.
Περιγραφή. Η διατροφή αυτή προτείνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, αυγών, κρέατος, θαλασσινών και ξηρών καρπών. Σημαντικό είναι τα παραπάνω τρόφιμα να είναι βιολογικά ή και ελευθέρας βοσκής, εάν πρόκειται για ζωικά προιόντα και τα κρέατα να είναι άπαχα. Σε περιορισμένες ποσότητες και κατά προτίμηση ωμά επιτρέπονται κάποια λιπαρά (ελαιόλαδο, ζωικά λίπη, αβοκάντο, λιναρόσπρος κλπ). Απαραίτητη είναι η κατανάλωση 1,5-2 lt νερού την ημέρα και επιτρέπονται ροφήματα βοτάνων και καφές χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Η παλαιολιθική δίαιτα απαγορεύει οτιδήποτε συσκευασμένο και επεξεργασμένο αλλά και κάποιες ομάδες τροφίμων που μπήκαν στη διατροφή του ανθρώπου μετά την Γεωργική Επανάσταση. Επομένως, απαγορεύει τους υδατάνθρακες , τα αμυλούχα λαχανικά (πχ πατάτες, αρακάς), όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, ζαχαρη, αλάτι, γαλακτοκομικά, δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά, αλκοόλ κλπ. Η δίαιτα αυτή έχει τρία επίπεδα, όπου το καθένα διαρκεί δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει έναν επιτρεπόμενο αριθμό ελεύθερων γευμάτων την εβδομάδα.
Σχόλιο. Μπορεί, λοιπόν, η Paleo Diet να έχει περιορισμένη ποικιλία και δυσκολία εφαρμογής στη σημερινή εποχή, παρόλα αυτά είναι μια απλή και υγιεινή διατροφή με υψηλό αίσθημα κορεσμού, από την οποία απουσιάζουν επεξεργασμένες τροφές. Απουσιάζουν, επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι σημαντικά αλλά όχι απολύτως απαραίτητα, αφού ασβέστιο μπορούμε να πάρουμε και από άλλες πηγές πχ ψάρια, αμύγδαλα, σουσάμι. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, με τη σημερινή του μορφή, μπορεί να έχει αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας. Παράλληλα η έλλειψη επάρκειας ερευνητικών δεδομένων δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να αποτελεί κοινή σύσταση του διατολογικού κόσμου.
πηγή: http://www.nutrimed.gr